Vinskandalen

Vinskandalen!

DSC_3724-01_result

 

I 1985 ekploderede en skandale omkring  “forfalskning” af vin i Østrig men også i Tyskland.

I de første årtier efter 2. verdenskrig var den foretrukne hvidvin i de to lande en sødlig vin (lieblich). Det er ikke altid mulig at lave en sådan vin (se under søde vine) og i stedet for at bruge vinmost til at søde med, brugte man dietylenglykol en forbindelse i familien med glycerin.

I modsætning til glycerin er diethylenglycol giftig i større mængde, og der kendes dødsfald, hvor medicinalfremstillere i Kina har lavet paracetamol dråber sødet med diethylenglycol til mindre børn.

De koncentrationer man dengang brugte til vin, var dog så lave, at der ikke kendes til forgiftningstilfælde.

I Østrig blev millioner af liter vin destrueret og hele vinstrukturen lavet om. Al vin ud over flasker mærket med “landvin” skal kontrolleres. Vinfremstillingen blev startet fra bunden, og det blev sådan, at man altid skulle kunne se hvilke druer, der er blevet anvendt. I dag har Østrig nok verdens skrappeste vinkontrol.