Østrig vinland

Østrig som vinland

 

Over 16 år har vi besøgt Østrig dels Tulln i vinområdet omkring Donau dels rundt forskellige stede i de andre vindistrikter.

Østrig er primært et land med hvidvine lavet især på den østriske Grüne Veltliner drue. Denne giver fra den billige bordvin til vine helt i top, som sagtens kan følge med verdens bedste hvidvine. Dertil kommer både specielle lokale hvidvine samt kendte vin som Chardonay og ikke mindst  Riesling, … og så er priserne rimelige for alle kvalitetsvine.

De to typiske hvidvindelstater er Niederösterreich og Steiermark

Syd for Wien ned mod Ungarn ligger  Burgenland hvorfra der kommer gode rødvine, der  kan være fremragende,  typisk  også fine som ret unge. Egefade Barrique vinder indpas, men nogle bruger den næsten for meget I området møder man  fremragende søde hvidvine – eiswein og trockenbeerenauslese, men så er priserne også høje.

Typisk for østriske hvidvine er den store frugtsmag og mindre syre sammenlignet med tyske og franske vin. Dette giver de gode tørre vine en fylde, som kan få en til at tro, at restsukker indholdet er større end det reelt er. Mange af de tørre vine kan stå alene uden mad. Østrigerne selv foretrække lette og unge rødvine.

Læs om Heurigen

Et link til tysksproget side om østrisk vin, hvor du kan gå videre til de enkelte druesorter og vine: klik her

Vi kan anbefale at opsøge vinoteker, udsalgssteder ofte med information og oplevelsemuligheder. Grundlæggende er der to typer vinoteker:

  1. Kollektiv – hvor vinbøndernes afleverer deres druer og de forskellige vine fremstilles og sælges med fælles navne.
  2. Udsalgssted, hvor de enkelte vinbønder præsenterer deres produkter.

Specielt  i omegnen af Tulln skal nævnes: